Tehnologii utilizate in proiectarea si designul site-urilor web
HTML (HyperText Markup Language)
Un fisier HTML este un fisier text cu extensia ".htm" sau ".html" continand pe langa text pur si instructiuni standard de machetare (web design). Efectul machetarii este vizibil in browserele de Internet (Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, etc...). Practic marcajele de tip HTML din cadrul documentului spun browser-ului cum sa afiseze continutul util al fisierului.
CSS (Cascading Style Sheets)
Un fisier CSS este un fisier text cu extensia ".css" definind stiluri pentru paginile HTML. Stilurile indica intr-un mod mult mai riguros decat atributele HTML cum sa afiseze browserul elementele componente ale unui document HTML (text, grafica, formulare, etc...), oferind posibilitati mult superioare standardului HTML. Fisierele CSS permit stilizarea in bloc a documentelor HTML cu un efort semnificativ mai mic decat in cazul stilizarii elementelor de pagina in cadrul fiecarui document HTML in parte, prin intermediul atributelor tagurilor.
XML (EXtensible Markup Language)
A fost proiectat pentru a manipula date in mod riguros. Ineditul pe care il aduce limbajul XML este faptul ca nu contine taguri standard (predefinite). Practic, tagurile XML sunt definite (construite) exclusiv de utilizator (proiectant). Este asadar un limbaj extensibil. Trebuie mentionat faptul ca standardul XML nu este decat intr-un mod foarte general asemanator cu HTML. În timp ce standardul HTML urmareste afisarea datelor avand ca obiectiv central modul in care acestea arata in browser, scopul XML este acela de a structura, stoca si transmite date sub forma de informatii utilizator, avand ca obiectiv central semnificatia profunda a acestora. Într-un cuvant, HTML afiseaza informatii, in timp ce XML descrie si manipuleaza informatiile in mod riguros.
XSL (EXtensible Style Language)
Practic, XSL reprezinta pentru documentul XML ceea ce reprezinta CSS pentru HTML, adica o foaie de stiluri.
Trebuia sa existe o componenta aditionala documentelor XML care sa traduca browserului modul in care un document XML va fi afisat. Şi aceasta este XSL. Totusi, XSL este mai mult decat un standard de stiluri pentru documentele XML. Practic, XSL se constituie din 3 parti componente: XSLT, care este un limbaj menit sa transforme documentele XML in documente XHTML; XPath care este un limbaj menit sa defineasca si sa izoleze portiuni din documentele XML; XSL-FO, un limbaj de formatare (structurare) superioara a documentelor XML.
XHTML (EXtensible HyperText Markup Lnguage)
XHTML reprezinta o definire de tip XML a unui document HTML, pe scurt o combinatie intre HTML si XML. Avantajele unei aplicatii XHTML sunt multiple: pot fi citite de toate dispozitivele XML, in timp ce pastreaza compatibilitatea cu toate browserele de Internet mai vechi sau mai noi fara a necesita specificatii suplimentare.
JavaScript
JavaScript reprezinta un limbaj de script utilizat la ora actuala de majoritatea paginilor web din Internet pentru a imbunatati design-ul general, valida datele utilizator din formulare, adauga interactiune cu utilizatorul prin efecte speciale aplicabile elementelor de pagina in functie de evenimentele generate de utilizator. La ora actuala este cel mai important limbaj de script de pe Internet.
DHTML
DHTML este o denumire generica adoptata in unanimitate de proiectantii de pagini web, desemnand arta de a combina tehnologiile HTML, CSS si JavaScript pentru a realiza site-uri web cu adevarat interactive, adaugand o puternica nota de impact cu utilizatorul si efecte vizuale dintre cele mai spectaculoase.